Je eigen CNC (frees) machine deel 1

Door mrc4nl op zaterdag 13 januari 2018 21:45 - Reacties (19)
Categorie: projecten, Views: 11.944


Een tijd terug ben ik begonnen het het bouwen van mijn eigen CNC freesmachine.Een 3D printer bouwen zou natuurlijk ook gaaf zijn, maar daar zijn er al genoeg van te koop, en de afmetingen van de producten die je kan maken vind ik tegenvallen.Mijn machine zou geen standaard hobymachientje worden. Ik wilde het groots aanpakken een heuse machine waar je objecten van meer dan een meter kan frezen.

Maarja, waar begin je dan? ik heb een hoop informatie opgedaan bij het bouwen van mijn machine en wil dit graag met jullie delen.


Het moet kunnen bewegen

Een CNC machine moet zich kunnen positioneren op de coördinaten die je ingeeft. Die beweging moet zich plaatsvinden over assen. In totaal zijn 6 assen mogelijk, 3 lineaire en 3 rotaties.


Voor de meeste cnc freesmachines zijn 3 assen de basis. Die kun je uitbreiden met 2 extra rotatieassen om een 5 assige machine te krijgen.Met 5 kun je (bijna) alle mogelijke vormen frezen,een 6e as is vaak niet nodig.Om de machine in beweging te krijgen zijn er motoren nodig, en een overbrenging. Dit zijn de meest gebruikte overbrengingen om rotatie om te zetten in een lineaire beweging:

Trapeziumdraad en moer.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Acme_thread.jpg/1200px-Acme_thread.jpg
Trapeziumdraad lijkt heel erg op normaal schroefdraad (M10 M12 etc), maar is bedoeld voor lineare beweging. Het verschil zit erin dat het wat breder is dan gewoon schroefdraad en dus sterker. Net als gewoon schroefdraad moet er een beetje speling inzitten, anders zou hij erg stroef draaien, en heel snel slijten. Trapeziumdraad is vrij makkelijk te maken, en dus een goedkope oplossing.
Een ander sterk punt van trapeziumdraad is dat het ook heel veel kracht kan overbrengen.
Je ziet ze terug in ouderwetse draaibanken bijvoorbeeld. Maar ook een bankschroef is een mooi voorbeeld.


kogelomloop spindel met moer
https://static.vdhbv.nl/images/11245_large.jpg
Een kogelomloop is een verbeterde versie van het trapeziumdraad,hij verschilt van vorm. In plaats van een trapezium is de uitsparing rond en de moer zit niet direct op het draad maar de kracht wordt door kogeltjes overgebracht. Die kogeltjes circuleren binnenin de moer zoals hier te zien is.
https://i.makeagif.com/media/9-20-2015/Jl9Kbq.gif


Net als bij een kogellager hebben de kogeltjes een voorspanning. Ze drukken altijd met een bepaalde kracht op het materiaal. Het voordeel hiervan is dat je bijna geen speling hebt, maar het toch soepel rolt. Een kogelomloop is wel vrij duur, omdat hij speciaal geslepen moet worden (bij de varianten met een nauwkeurige tolerantie), en ook de moer is door de kogelomloop natuurlijk een stuk duurder om te maken dan een trapezium moer, waar je alleen even een gat in moet tappen.

Kogelomloopspindels kunnen behoorlijk hoge snelheden halen, zolang er maar goede smering is.Je kan kogelomloopspindels in verschillende tolerantieklasses krijgen. De tolerantie is de afwijking in de lengterichting. Hoe kleiner het getal van de klasse hoe nauwkeuriger. Over een lengte van 500mm mag een C5 klasse 30 micron(0.03mm) afwijken
een C3 klasse 16 micron (0.02)mm afwijken en een C1 klasse 9 micron (0.01) afwijken

Bron:https://tech.thk.com/en/products/pdf/en_a15_011.pdf

De behaalde positie tolerantie hangt natuurlijk niet alleen af van de spindel. Maar ook van de bevestiging van de spindel (als hij doorbuigt verandert de lengte ook) en de speling in je motor.
Voor mij is een C5 spindel al precies genoeg omdat ik geen fijn werk wil frezen. Maar ik heb andere eisen dan iemand die er horloges mee wil maken ;)


Tandheugel

Net als bij trapeziumdraad heb je wel een beetje speling. Het grote voordeel van een tandheugel is dat je makkelijk extra lengte toevoegt, en niets hoeft te vervangen. Handig als je in de toekomst wil upgraden.Waar je wel even mee moet opletten is dat de motor mee moet bewegen, en de tandwielen het liefst met een beetje kracht op elkaar gehouden moeten worden om de speling te reduceren.


Getande riem.
Getande riemen zijn populair in voor positioneertafels en printers. Ze zijn licht en kunnen zeer hoge snelheden aan.Echter zijn ze minder geschikt om zware voorwerpen te accelereren, dan komt er erg veel kracht op de riem te staan. Daarnaast hebben getande riemen geen smering nodig, en zijn daardoor minder gevoelig voor stof en vuil.

Geleiding

Je hebt per as een geleiding nodig om de bewegende delen netjes te kunnen ondersteunen, zodat ze alleen kunnen bewegen in één richting, zonder stroef te lopen.een goede geleiding hoort ook niet door te buigen.

SBR rail en blok


SBR rails zijn geharde rails en een loopwagentje met kogelomloop. de kogels zitten in een plastic huls. dus heel precies zijn ze niet.
Hiwin lineare geleiding

Hiwin is een Amerikaans merk en maakt lineare geleiding met kogelomloop die zeer betaalbaar zijn.
Ook heb je met dit type rail en wagentje een vrij lage inbouwhoogte, je kan een zeer compact bouwen.
Dan moet je er wel voor zorgen dat je omloopspindel niet in de weg zit, want die zijn hoger. Dus dan moet een slimme constructie verzinnen.
Igus drylin lineare geleiding
Igus maakt geen gebruik van kogeloloop, maar van glijlagers. Glijlagers hebben het voordeel dat ze niet gevoelig zijn voor stof en spanen.
Andere merken
Hetzelfde principe als de Hiwin geleiding, maar dan een duurdere uitvoering. Denk aan Bosch Rexroth, IKO,SKF. ZOn beetje elke lagerfabrikant maakt wel een lineaire geleiding.Typen motoren

Ik wist vanuit mijn opleiding werktuigbouwkunde een beetje wat af van motoren, maar ik heb mij op internet er wat meer in verdiept, er zijn namelijk een hoop typen motoren in omloop.Elke motor heeft zijn voor en nadelen, dus welke was nou geschikt voor mij?
  • DC motor
  • Stappenmotor
  • Servomotor
  • Lineaire "motor"

DC motor
Een DC motor is gewoon de goede oude elektromotor.De snelheid is afhankelijk van de spanning die je erop gooit,en de polariteit bepaald de draairichting.Een nadeel is dat de positie niet nauwkeurig is, er is geen feedback. Het precieze het aantal omwentelingen regelen is dus moeilijk. Dit type motor wordt ook weinig gebuikt voor positioneerdoeleinden , dus ik ga er ook niet zo diep op in.


Stappenmotor

Een stappenmotor is uniek omdat hij zonder feedback toch nauwkeurig gepositioneerd kan worden. Het principe van de stappenmotor werkt door middel van een aantal spoelen, die als ze in de juiste volgorde geactiveerd worden en motor kunnen laten draaien. Elke keer verspringt de motor een beetje, hij maakt een "stap" Bij elke stap draait de as een paar graden en blijft in die positie tot je de motor de opdracht weer een stap te maken. Met de hand een stappenmotor draaien gaat zwaar. Je hebt veel kracht nodig om de as te laten draaien. En voordeel is datje hierdoor een vrij hoge "holding toque" hebt. Een nadeel hiervan is dat ze vrij veel geluid maken, wat inherent is aan het maken van de stappen door de spoelen.

Om de motor te kunnen laten draaien heb je een speciale aansturing nodig die de commando's omzet in beweging. Gewoon stroom aansluiten zonder speciale aansturing gaat niet werken. De motor draait alleen door wisselend spanningsveld. Met een constante stroom voorkom je juist beweging (en je hebt de kans dat je anders je spoelen doorbrand)

Door meerdere spoelen tegelijk aan te sturen zijn "tussenstappen" mogelijk, dit wordt microstepping genoemd. Hierdoor kan je motor ook gedeeltes van een stap maken (1/2, 1/4 1/16 enz) en dus meer stappen per omwenteling kunnen maken,= meer resolutie. Maar de accuratie gaat wel iets achteruit. Blindelings de hoogste microstepping instellen is niet aan te raden, het is belangrijk om de de optimale aantal te vinden, waarin je een mooie balans hebt tussen resolutie en toch een hoge accuratie. Een ander nadeel is dat je kracht verliest met hogere microstepping.

Net zoals de meeste elektromotor heeft een stappenmotor zijn meeste koppel bij stilstand, echter hoe sneller hij draait hoe minder koppel hij tot zijn beschikking heeft.

Hier een curve van een 1.2NM motor:

Dit lijkt nog mee te vallen maar met 1500 toeren ben je al de helft van de koppel kwijt. Helaas helpt een zwaardere motor ook niet veel:

Let wel even op dat de Y as een andere schaal heeft, maar je ziet dat dit effect met een zwaardere motor nog veel sterker is.Bij 1000 toeren hou je nog maar zon 30% over.Maar gelukkig hoeft een motor ook vaak niet zo snel te draaien. Als je met 2500mm/minuut aan het frezen wil (wat al behoorlijk rap is voor een hobby machine) hoeft de motor met een gemiddelde omloop slechts 600 toeren te maken, en dan heeft hij nagenoeg al zn koppel tot zijn beschikking :) En voor de snelle verplaatsingen is niet veel kracht nodig. Alleen om de massa in beweging te brengen.


lineaire motor

Een lineaire motor heeft geen as die draait, maar zet elektriciteit direct om in een horizontale beweging. (niet te verwarren met een lineaire actuator) Het werkt met een aantal spoelen in de slede, en in de baan zelf zitten afwisselend geplaatste magneten. Het principe lijkt erg op Maglev, die je misschien kent als (super)hogesnelheidstrein.

Het mooie van een lineaire motor is de directe aandrijving, je veel speling kunt opvangen omdat je minder componenten nodig hebt die tussen je motor en werkstuk zitten zoals een omloopspindel of tandheugel. En in veel lineaire motoren zit ook al geleiding geïntegreerd voor een compact geheel. Een omloopspindel neemt veel ruimte in en moet afgeschermd worden tegen stof (en vooral metaaldeeltjes) Lineaire motoren worden veel in de industrie ingezet om repetitieve horizontale bewegingen te kunnen maken, deze motoren kunnen zeer snel accelereren en hebben een uiterst hoge positioneernauwkeurigheid. Een nadeel is wel de stevige prijs.


Servomotor

Een servomotor is een uitbreiding op een gewone een (3 fasen) AC of DC motor. Je komt ze veel tegen in de industrie. Hij heeft naast de motor ook een encoder. De encoder zit meestal ingebouwd. Normaal zou hij ongecontroleerd rondjes draaien, maar met deze encoder krijgt de aansturing feedback over de positie en snelheid van een motor om zo een "closed loop" te krijgen. Hiermee kan je nauwkeurig de positie regelen, en krijg je ook foutcorrectie: De aansturing weet waar de positie van de motor is, en vergelijkt die met waar de positie zou moeten zijn. De Aansturing van een servomotor is ook geavanceerder dan een stappenmotor, en kan meer types accepteren dan alleen stap/richting.De voordelen ten opzicht van een stappenmotor is meer koppel op hoge snelheid, geen verloren stappen, en ze zijn stiller.

Als laatst kan je met de feedback minder of meer stroom naar de motoren sturen als je ziet dat het (niet) nodig is.Dus minder stroom als de motor niet belast word, wat een energiebesparing oplevert en de motor zelf ook koeler blijft. En extra stroom als de motor opeens harder moet werken, bijvoorbeeld als in stilstand de last juist de motor probeert in beweging te brengen.
Wel is hebben servo's een kleinere "holding torque" dan vergelijkbare stappenmotoren.


Genoeg te koop.

In mijn zoektocht ben ik een hoop motoren tegengekomen die de taak in mijn cnc machine prima zou kunnen vervullen.

Gewone stappenmotor


De gewone stappenmotor is verkrijgbaar in veel sterktes en formaten.Bekendste formaten zijn NEMA 17 NEMA 23 En NEMA 34.De prijs varieert dan ook sterk. Voor een 2NM model betaal je zo'n 30 euro., daarbij komt nog 45 euro voor een controller.

Servomotor

Er zijn verschillende servomotoren te koop die onderling sterk verschillen. Zo heb je industriële servo's van Mitsubishi of Siemens, maar die zijn duur om hobbymatig te gebruiken. Een Mitsubitshi servo motor van 200 watt (Max koppel 2NM) kost zon 560 euro,daar komt nog 775 euro bij voor de controller. Dat is al meer dan 1300 euro en dan heb je nog niet eens de kabels om de boel aan te sluiten.

Veel interessanter zijn deze minder bekende servosystemen, die een concurrerende prijs hebben:
Leadshine Hybrid stepper

Leadshine zit tussen een stepper en een servo in.Hij heeft wel een encoder, maar die is "slechts" 1000posities/omwenteling. Hij is wat simpel vergelijken met een echte servo, maar bied toch servo prestaties en is geluidsarm. Leadshine is vooral prijstechnisch zeer interessant. Zeker als je op Aliexpress zoekt. (grijze inport) Die modellen zijn bedoeld voor de Chinese markt, maar werken ook prima in europa ;) Prijs is zo'n 135 euro voor een motor met controller, exclusief verzend en importkosten.
Teknic Clearpath servo

De clearpath is een volwaardige servomotor. met alle toeters en bellen die je van een servo mag verwachten (en meer) Je kan de parameters makkelijk veranderen door m via usb aan te sluiten op de PC. De Clearpath servo van Teknic is een alles in èèn oplossing. De aansturing zit in de motor verwerkt wat weer een kabel scheelt. Je hebt geen apart kastje meer nodig.Er zijn verschillende modellen, die verschillen in kracht. Voor 157$ heb je het instapmodel met 1.6N. Gratis verzonden. maar de importkosten moet je nog wel zelf betalen.


Odriverobotics - Odrive

Odrive is nog in ontwikkeling, maar is al wel te koop.De Odrive is eigenlijk allleen de aansturing. Je mag zelf bepalen welke motor je eraan koppeld. Odrive werkt met brushless DC motoren. (bekend uit RC wagens en vliegtuigjes) Een sterk punt van Odrive is dat je vrij krachtige motoren kunt kopen die relatief goedkoop zijn.
Niet zozeer qua koppel maar wel qua vermogen. Een beetje motor kan al 1200 Watt aan, en dat ook nog eens in een zeer compacte behuizing!

De aansturing zelf kost 119$.
De standaard motor en encoder kost je 69$, maar wil je wat sterkers kan dan heb zon 42 euro l een 4NM/190KV motor.
(Note: KV staat voor het aantal toeren per volt, ze werken op maximaal 48V)

Als je een andere motor kiest, bedenk dan wel dat je een manier nodig hebt om de encoder aan je motor vast te maken, een motor met een as aan beidde kanten is dan wel handig.Slot
Ik heb zelf voor de Leadshine gekozen ik lees er veel goede verhalen over. Ik wilde toch graag een closed loop hebben, en ik vond de Clearpath net ietsjes te duur.
in mijn volgende blog zullen er wat basiscomponenten ook echt binnen zijn, en kan ik er inhoudelijk wat meer over vertellen. Ik ben best lang met deze blog bezig geweest en kan niet meer de motivatie vinden om nog uitgebreider in te gaan op wat er zoal te koop is: Ik wil juist graag laten zien wat ik zelf heb gekocht, en wat ik allemaal heb moeten doen om tot een werkende machine te komen. Want ik heb geen bouwpakket. Alles is zelf bedacht. het hele bouwprocies wil ik nog documenteren, want ik loop aardig achter. Nu in 2018 zit de machine al helemaal in elkaar, en werkt. (nog wel met een paar knelpunten)

Volgende:  Je eigen CNC (frees) machine deel 2 01-'18 Je eigen CNC (frees) machine deel 2
Volgende: Alle bergen in nederland 08-'17 Alle bergen in nederland

Reacties


Door Tweakers user Foritain, zaterdag 13 januari 2018 21:57

Interessant! :D Ga 'em vermoedelijk met veel plezier volgen :D

Door Tweakers user matroosoft, zaterdag 13 januari 2018 22:48

Erg interessant om te lezen als engineer. :) Kga je blog zeker volgen!

Door Tweakers user orf, zondag 14 januari 2018 14:52

Waarom geen stappenmotor? Ik zie eigenlijk alleen maar CNC's met stappenmotors. Wat waren voor jou de nadelen daarvan om niet daarvoor te kiezen?

Door Tweakers user Point.Flare, zondag 14 januari 2018 17:04

orf schreef op zondag 14 januari 2018 @ 14:52:
Waarom geen stappenmotor? Ik zie eigenlijk alleen maar CNC's met stappenmotors. Wat waren voor jou de nadelen daarvan om niet daarvoor te kiezen?
Servomotoren hebben meer koppel en een hogere snelheid bij eenzelfde volume. Daar komt nog een bij de een stappenmotor niet absoluut zijn positionering kan bepalen. Alleen relatief. (een stappenmotor moet je 'homen'. Dus een 'nulpunt' geven):

Wanneer je een stappenmotor tegenhoudt, dan telt de software wel vrolijk stappen door. Stel je voor, je bitje loopt zwaar en de stappenmotor heeft niet genoeg torque. Hierdoor gaat de motor stappen missen. Nu is er geen enkele manier waarop de software kan weten dat er in de hardware zijde iets mis is gegaan. Hiervoor heb je 'positional feedback' nodig.

Een servo heeft positional feedback door de encoderring (rotary encoder). Daarmee weet de motor dus waar hij is. Bij afwijkingen wordt dit dus gecorrigeerd, in plaats van dat de machine vrolijk verder gaat waar hij denkt dat hij is.

Ter beeldvorming. Alle industriele machines die ik ken maken gebruik van servo's. Dus als je geen modellen ziet zonder steppers, kijk je naar het verkeerde segement. :)

[Reactie gewijzigd op zondag 14 januari 2018 17:05]


Door Tweakers user beOnt, zondag 14 januari 2018 19:44

Interessant! Bedankt voor het delen. Ik kijk al uit naar het vervolg.

Door Tweakers user Iruk1981, zondag 14 januari 2018 22:22

Het is wel een lang verhaal, maar zeer interessant. Ik kijk uit naar je volgende blog. Ik ben ook zeker benieuwd naar de dingen die je ermee gaat maken.

Met een meter aan ruimte kan je hele leuke dingen maken.

Door Tweakers user raugustinus, maandag 15 januari 2018 10:20

Top post. Ik zit zelf te klooien met wat stappenmotoren en de aansturing ervan. Maar aangezien ik een totale noob ben op electronica niveau heb ik nog een inhaalslag te maken. Ik zit nu te spelen met een extruded rail (ben de naam even kwijt) voor een camera slider. Ik had een setje motoren met controllers besteld waarvan de controllers te licht waren voor de motor.
Nu heb ik bij farnell wat stevigere controllers besteld die ik via m'n Arduino kan aansturen.

Door Tweakers user Eraser127, maandag 15 januari 2018 11:00

Nice, deze ga ik volgen. Zit al langere tijd op youtube cnc filmpjes te kijken, zou er zelf ook een willen bouwen om pcb's te kunnen frezen. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 januari 2018 11:01]


Door Tweakers user Lip, maandag 15 januari 2018 21:04

Ben benieuwd, hoe je dit in elkaar soept.

Door Tweakers user davevleugel, maandag 15 januari 2018 22:36

Goedenavond,

Ik ben met hetzelfde bezig, alleen iets wat je met 3D printen minder last van hebt, is de asynchrone beweging, dus een beweging met twee assen tegelijk bereken je om de beurt de as (eerst x dan y dan x dan y etc. dus je krijgt een kartel beweging). Om dit op te lossen ben ik bezig met een RPI + Codesys softmotion dan met i2c stuur (en lees positie uit) ik twee arduino's aan die elk voor closedloop koppeling zorgt (zie project: https://www.youmagine.com...sed-loop-control-software).

Hoe ga jij dit doen, want mijn oplossing heb ik nog niet werkend door euhm tijdgebrek een oplossing is om er een bak geld ertegen aan gooien en je hebt zoiets kant en klaar (of zoiets als https://www.kiwi-electronics.nl/megapi maar daar haal ik niet goed uit op of ze softmotion toepassen..)

[Reactie gewijzigd op maandag 15 januari 2018 22:42]


Door Tweakers user mrc4nl, maandag 15 januari 2018 23:13

davevleugel schreef op maandag 15 januari 2018 @ 22:36:
Hoe ga jij dit doen, want mijn oplossing heb ik nog niet werkend door euhm tijdgebrek een oplossing is om er een bak geld ertegen aan gooien en je hebt zoiets kant en klaar (of zoiets als https://www.kiwi-electronics.nl/megapi maar daar haal ik niet goed uit op of ze softmotion toepassen..)
Arduino/controllers komen zeker aan bod!

Door Tweakers user Martijn264, maandag 15 januari 2018 23:46

Zeer interessant verhaal!

Nog even inhaken op de stappenmotoren. Er zijn tegenwoordig voor 3d printers ook al drivers die weerstand in de motor kunnen meten en dus door hebben dat er stappen worden gemist en daarvoor kunnen corrigeren.

De tmc2130's kunnen dat bijvoorbeeld (op de nieuwe prusa i3 MK3).

Geen idee of dit ook al met grotere motoren kan.

Door Tweakers user ybos, dinsdag 16 januari 2018 07:45

Wow, ambitieus project, zelf een draaibank maken. Ga je dan ook zelf het gros van de onderdelen zelf maken :? Want bijvoorbeeld tandwielen maken is ook wel een vak apart :Y

Door Tweakers user davevleugel, dinsdag 16 januari 2018 10:46

ybos schreef op dinsdag 16 januari 2018 @ 07:45:
Wow, ambitieus project, zelf een draaibank maken. Ga je dan ook zelf het gros van de onderdelen zelf maken :? Want bijvoorbeeld tandwielen maken is ook wel een vak apart :Y
Euh draaibank? Je bedoelt een freesbank :)

Door Tweakers user Flimovic, dinsdag 16 januari 2018 13:47

Interessant project hoor! Heb je zelf een 3d-ontwerp gemaakt? In welk programma?

Door Tweakers user killercow, dinsdag 16 januari 2018 17:02

Als je wilt mag je wel een keer komen neuzen bij Frack in Leeuwarden. Daar heb ik een 50x50x20cm frees gebouwd, en zijn we bezig om een 3.2m bij 1.4m frees te ontwikkelen.
Open source natuurlijk want het is een Hackerspace!

Door Tweakers user mrc4nl, dinsdag 16 januari 2018 17:50

killercow schreef op dinsdag 16 januari 2018 @ 17:02:
Als je wilt mag je wel een keer komen neuzen bij Frack in Leeuwarden. Daar heb ik een 50x50x20cm frees gebouwd, en zijn we bezig om een 3.2m bij 1.4m frees te ontwikkelen.
Open source natuurlijk want het is een Hackerspace!
3.2 bij 1.4 meter is inderdaad nog een slag groter dan die van mij.

Al vind ik het wel een vreemde verhouding. De meeste platen hebben 2:1 verhouding
1220x610, of 3000x1500.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 januari 2018 17:54]


Door Tweakers user Point.Flare, vrijdag 19 januari 2018 00:21

davevleugel schreef op dinsdag 16 januari 2018 @ 10:46:
[...]


Euh draaibank? Je bedoelt een freesbank :)
Portaalfrees.. ;)

Door Tweakers user S0epkip, dinsdag 30 januari 2018 09:49

Een encodermotor kan nog steeds buiten zijn calibratie lopen, bijvoorbeeld door slip.

Reageren is niet meer mogelijk