Je eigen CNC (frees) machine deel 2

Door mrc4nl op donderdag 18 januari 2018 22:11 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 7.863

Daar ben ik weer, nu met deel 2.

Stapsgewijs ben ik begonnen met het opbouwen van de machine. in deel 1 kon je lezen over wat er zoal te koop is.

Motoren

Om te beginnen had ik motoren nodig. die zouden de basis vormen. Dus ik had uit china 2 sets laten komen. (de derde motor zou een ander type worden, die moest ik og bestellen)


De motoren hadden ook stroom nodig. Ik zocht naar een goedkope oplossing om toch veel stroom te kunnen voorzien. de motoren kunnen op een piek 200 watt verbruiken dus een beetje Amperes zou wel fijn zijn. Een tweede eis was 36 volt. Stappenmotoren werken beter op een hoger voltage, om de magnetische kracht beter in en uit je spoelen te krijgen (ja vraag mij niet precies hoe het zit heb geen elektronica gestudeerd)

Op ebay/china staat genoeg goedkope "industriele" voedingen. Maar die vertrouw ik niet. ik wilde wel degelijke stroomvoorziening, en merk als Meanwell is wel degelijk. maar gelijk ook erg duur.Gelukkig heb ik kunnen vinden wat ik zocht in de vorm van servervoedingen.


Servervoedingen hebben een hoge efficientie, en vaak maar een enkele 12v rail waar al het vermogen vandaan komt. Dat is met PC voedingen vaak anders. dus een servervoeding was ideaal.Voor iets van 25 euro per stuk heb ik er 3 gekocht. Want 3x12 is 36 volt. Met als voordee dat ik ook meteen een 12 volt, en een 24 volt tappunt had.

Alle drie de voedingen heb ik aangesloten aan de netstroom om te kijken of ze het deden. Helaas gaf eentje een aardige knal. Die deed het dus niet meer.Wat doe je dan als tweaker? Openschroeven natuurlijk!


Het was erg leuk om een voeding van binnen te zien. alle ruimte werd gebruikt, het was geen koektrommel.

De printplaat had natuurlijk ook een achterkant, hier een closeup


Ik kon niet zos nel vinden waar het probleem in lag, en heb gevraagd of ik een nieuwe kon krijgen. Dat was geen probleem bij "Recycle ICT via Marktplaats" Topservice! d:)b
Maar toen moest ik ervoor zorgen dat ik de servervoeding aan de praat kreeg, en dat was nog niet zo makkelijk. ik heb in het begin maar overal draadje aan gesoldeerd en met trial en error wat geprobeerd:


Ik had speciale klemmen voor mn multimeter zodat ik kon kijken of ie aan ging.


In Het begin dacht ik dat ie stuk was, want zodra je er stroom op zette ging de ventilator even draaien en daarna weer uit, maar ik kon geen spanning meten.Wat bleek: de voeding staat standaard op "standby" wel aan, maar geen output. je doet m aan met een stuursignaaltje.
Na veel proberen en pinout plaatjes (want wat is nou de juiste)


Gelukkig is de oplossing altijd simpel :z

Achteraf denk je dan waarom je nou ooit zo moeilijk heb gedaan, maarja als dingen anders werken dan veracht kan je snel verkeerde conclusies trekken.

De volgende stap was het combineren van de voedingen, je wil geen kortsluiting creëren.


Niet zo moeilijk. (toch deed ik het de eerste fout, lang lever de ingebouwde beveiliging :+ )
Waar je ook op moet letten is dat de behuizingen elkaar niet mogen raken, en de behuizingen zijn ook geaard, dus ook via de randaarde van stopcontact zouden de twee in verbinding kunnen staan.Ik had nog gekeken of ik de pcb los kon isoleren van de behuizing, maar uiteindelijk toch maak voor de gemakkelijke oplossing gekozen:


Beetje papier, beetje plakband. hoppa die is netjes geïsoleerd. De derde zou ik hier aan toe voegen, maar die moest nog worden verzonden.

Tot zover deze update.

Volgende:  Je eigen CNC (frees) machine deel 3 01-'18 Je eigen CNC (frees) machine deel 3
Volgende: Je eigen CNC (frees) machine deel 1 01-'18 Je eigen CNC (frees) machine deel 1

Reacties


Door Tweakers user ChojinZ, donderdag 18 januari 2018 22:54

Omdat er op tweakblog voornamelijk meuk word gepost, mis je al snel dit soort blogjes. :o
Erg interessant en ben meteen deel 1 gaan lezen! Kijk met veel plezier uit naar deel 3. :)

Door Tweakers user matroosoft, donderdag 18 januari 2018 23:18

Leuk weer! Keep 'em coming. :)

Door Tweakers user iceheart, vrijdag 19 januari 2018 04:14

Beetje papier, beetje plakband. hoppa die is netjes geïsoleerd
Geisoleerd, ja. Netjes, nee. :+
Serieus, is een paar mm plastruct oid er tussen teveel gevraagd? (en ik zeg dit voornamelijk om jouwentwil, natuurlijk... dit is het soort beunwerk wat je beter niet langer dan een paar minuten in elkaar kunt laten zitten IMO).


Door Tweakers user Raven, vrijdag 19 januari 2018 09:16

Zie je bij de knallende voeding niet toevallig ergens aan de binnenkant van de behuizing een schroeiplekje?

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 19 januari 2018 10:27

smakelijk leesvoer :+ more!!

Door Tweakers user BastiaanCM, vrijdag 19 januari 2018 11:10

Hm de vorige blog was nog interessant maar met deze word het beunhaas gehalte ineens keihoog.. Kan aan mij liggen

Door Tweakers user mrc4nl, vrijdag 19 januari 2018 17:28

BastiaanCM schreef op vrijdag 19 januari 2018 @ 11:10:
Hm de vorige blog was nog interessant maar met deze word het beunhaas gehalte ineens keihoog.. Kan aan mij liggen
Met de vorige blog ben ik twee maanden bezig geweest. Deze in een avondje getypt.
Over het beunwerk zelf, ik kan zeker netter. Maar het is een hobby ding. Geen commercieel apparaat , en nette afwerking is niet echt mijn ding.

Mechanisch zal t wel netjes zitten. Geen nood. :)

Door Tweakers user iceheart, zaterdag 20 januari 2018 01:15

Nette afwerking is zomaar het verschil tussen een leuke hobby en een afgebrand huis als je met voedingen gaat klieren. Onderschat brandrisico (zeker in een werkplaats, of bij, I don't know, een apparaat wat bakken met fijn zaagsel verspreidt!) niet...

Door Tweakers user vhartong, zaterdag 20 januari 2018 11:35

Leuke blog. Ga hem ook zeker even bijhouden. Natuurlijk heb ik ook wat te bij te dragen aan het nodige commentaar. Voedingen aan elkaar tapen is natuurlijk niet de nette oplossing. Tegenwoordig kun je bij de gemiddelde bouwmarkt als snel een mooie aluplaat vinden waar je de voedingen netjes naast elkaar op de plaat kan schroeven. Ziet er wel zo netjes uit en je krijgt meteen fatsoenlijke koeling (ze op elkaar tapen lijkt me ook hier niet ideaal). Hier wil je de grounding natuurlijk gescheiden houden, gezien je ze achter elkaar wilt zetten om 24V te bereiken, maar dat is met een plaatje perspex natuurlijk snel verholpen. Zorg inderdaad dat het in het begin niet al een beetje beunen wordt, want je gaat het later hoogstwaarschijnlijk niet aanpassen. (Hier heb ik mezelf goed in mee in de vingers gesneden).
Zoals al wordt gezegd, moet je je voedingen erg serieus nemen. Het is dan ook niet gek om goed te kijken naar een degelijke afzekering.

Heb vorige jaar zelf een CNC gebouwd met als uitdaging om de kosten zo laag mogelijk te houden. Heel erg veel van geleerd en vooral dat je beter geen dragende constructie kan maken. Volgende project ga ik zeker met deze Lineare rails maken voor de y-as (http://www.shop.cncdrive.com/index.php?categoryID=92). De x-as moet ik nog even bedenken maar hoogstwaarschijnlijk een alu plaat. De zwaarder, de stabieler maar ook de langzamer.

Excuus voor het ongevraagde advies en veel plezier met je project!

Door Tweakers user mrc4nl, zaterdag 20 januari 2018 12:24

vhartong schreef op zaterdag 20 januari 2018 @ 11:35:
Leuke blog. Ga hem ook zeker even bijhouden. Natuurlijk heb ik ook wat te bij te dragen aan het nodige commentaar. Voedingen aan elkaar tapen is natuurlijk niet de nette oplossing. Tegenwoordig kun je bij de gemiddelde bouwmarkt als snel een mooie aluplaat vinden waar je de voedingen netjes naast elkaar op de plaat kan schroeven. Ziet er wel zo netjes uit en je krijgt meteen fatsoenlijke koeling (ze op elkaar tapen lijkt me ook hier niet ideaal).
Netjes naast elkaar schroeven kan dus niet, aluminium geleid ook. Plastic is wel een goede isolator en papier ook wel aardig.Deze voedingen hebben ingebouwde actieve koeling. Dus ook met papier eromheen is koeling geen probleem. Plus het is zo een compact geheel. Je moet de voedingen ook ergens kunnen plaatsen.
Hier wil je de grounding natuurlijk gescheiden houden, gezien je ze achter elkaar wilt zetten om 24V te bereiken, maar dat is met een plaatje perspex natuurlijk snel verholpen.
Dat is wel een goede, beter dan een paar lagen tape.
Zorg inderdaad dat het in het begin niet al een beetje beunen wordt, want je gaat het later hoogstwaarschijnlijk niet aanpassen. (Hier heb ik mezelf goed in mee in de vingers gesneden).
Hehehe. Toen de derde voeding er was heb ik de boel wat wat netter getaped.
maar ik heb er inderdaad afgelopen jaar verder niets meer aan de voeding gedaan. ik herken het niet aanpassen zeker.
Zoals al wordt gezegd, moet je je voedingen erg serieus nemen. Het is dan ook niet gek om goed te kijken naar een degelijke afzekering.
Het is niet dat ik jullie advies in de wind wil slaan, maar vergeet niet dat ik dit allemaal achteraf post. De machine staat al bijna een jaar. (en is in dat jaar wel op diverse plekken verbeterd)
Heb vorige jaar zelf een CNC gebouwd met als uitdaging om de kosten zo laag mogelijk te houden. Heel erg veel van geleerd en vooral dat je beter geen dragende constructie kan maken. Volgende project ga ik zeker met deze Lineare rails maken voor de y-as (http://www.shop.cncdrive.com/index.php?categoryID=92). De x-as moet ik nog even bedenken maar hoogstwaarschijnlijk een alu plaat. De zwaarder, de stabieler maar ook de langzamer.
Langzamer hoeft niet als je motoren maar sterk genoeg zijn.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 januari 2018 12:29]


Door Tweakers user masauri, zaterdag 20 januari 2018 13:09

Papier rond iets dat hitte produceert? :s
Ik ben er geen fan van :p

Door Tweakers user mrc4nl, zaterdag 20 januari 2018 13:36

masauri schreef op zaterdag 20 januari 2018 @ 13:09:
Papier rond iets dat hitte produceert? :s
Ik ben er geen fan van :p
wat was jouw keus dan geweest :?

plastic smelt ook.

Door Tweakers user FragDaddy, zaterdag 20 januari 2018 17:32

Ik heb ooit twee keer twee van die voedingen omgebouwd om 2x24 volt te krijgen bij 50A.

Ik heb van twee voedingen de 'min' losgehaald van de massa. Zo krijg je een zwevende min en is de behuizing losgekoppeld. Zo kun je dus wel twee voedingen gewoon tegen elkaar aanleggen en de plus en de min van die voedingen doorkoppelen om 24v te krijgen.

Stukje eleganter dan dat papier!

Hier staat bijvoorbeeld een beschrijving:
https://www.rcgroups.com/...ert-Server-Power-Supplies

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 januari 2018 17:33]


Door Tweakers user masauri, zaterdag 20 januari 2018 17:59

mrc4nl schreef op zaterdag 20 januari 2018 @ 13:36:
[...]

wat was jouw keus dan geweest :?

plastic smelt ook.
Ik weet niet hoelang die voedingen zijn maar ik zou kijken naar een oude hdd rack ofzo.
Ik heb uit een casemod en oude pc's nog hdd racks, die zou ik passend maken.
Kan dan evt nog een fan aangemaakt worden.

Door Tweakers user Damic, zaterdag 20 januari 2018 19:26

Ik hoop dat je wel een dikker draadje gaat gebruiken tussen de voedingen :Y en zoals FragDaddy al stelde: er is een topic van op rc groups. Gelukkig bestaan er nog fora *O*

Door Tweakers user mrc4nl, zaterdag 20 januari 2018 20:20

Damic schreef op zaterdag 20 januari 2018 @ 19:26:
Ik hoop dat je wel een dikker draadje gaat gebruiken tussen de voedingen :Y en zoals FragDaddy al stelde: er is een topic van op rc groups. Gelukkig bestaan er nog fora *O*
Jep, ik hep heule dikke kabels nu, belachelijk dik. :)

Die rc fora heb ik ff bezocht maar kon niet zo snel vinden wat ik nou moet doen om de massa af te koppelen van de behuizing.

Door Tweakers user Lednov, zaterdag 20 januari 2018 22:16

Ik weet het niet hoor... zo heel veel duurder is die Mean Well niet en dan weet je iig zeker dat het een stuk veiliger is dan het houtje touwtje dat je nu hebt.

Ik vind het gewoon gevaarlijk hoe je dit aan elkaar knoopt. En gelukkig zijn er meerdere (gezien de reacties) die er vraagtekens bijzetten.

Zoals ik al zei is die Meanwell niet heel veel duurder, ik zie hem met 30 seconden googlen te koop staan voor net iets meer dan 100 Euro. Ik had die 25 Euro meerprijs allang betaald.

Wil je dus zelf een CNCfrees in elkaar knutselen, deze stap overslaan en de Mean Well voeding aanschaffen.

Door Tweakers user Cheater, maandag 22 januari 2018 13:28

Menig printer-adapter levert ook 36 (of 32) volt. Die adapters leveren geen 200 watt, maar je zegt dan ook dat de motoren (ontbrekend woord: 'gezamenlijk') 200 watt verbruiken.
Elke motor apart vraagt dus een stuk minder. Met 3 afdankertjes van gebruikte/kapotte printers kom je er ook, en die zijn vaak ook perfect beveiligd tegen allerlei zaken.

Nadeel van jouw oplossing: als 1 van jouw voedingen stopt met werken, zakt je spanning terug naar 24v, wat voor veel hogere belasting gaat zorgen voor de andere voedingen...

[Reactie gewijzigd op maandag 22 januari 2018 13:29]


Reageren is niet meer mogelijk