Je eigen CNC (frees) machine deel 5

Door mrc4nl op vrijdag 16 maart 2018 17:25 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 5.479

De bouw kan beginnen.
Het plan was om de machine van MDF te gaan maken. Het is niet het beste materiaal, maar ik heb een houtwerkplaats achter het huis, dus kan vrij makkelijk zagen/bewerken, in tegen stelling tot staal. MDF heeft wel de eigenschap niet veel uit te zetten onder temperatuur, het zal dus ook niet snel krom worden. (Als je maar oppast met water)De tweede reden is prijs,er bestaan aluminium constructieprofielen je als een bouwpakket in elkaar zet (zonder te hoeven zagen) maar die zijn fors aan de prijs (zeker met het formaat dat ik in gedachte heb)


Dus ben ik begonnen met de gekochte lineaire geleiding te modelleren en een frame te tekenen van hout.

Ik heb gekozen voor een fixed gantry systeem. Ik kan de gantry op deze manier erg stevig maken. De kabels naar de X as blijven dan mooi op hun plek. en als laatste: Ik heb maar een enkele kogelspindel voor de Y as.

De plaat van de gantry heb ik 1,4M breed gemaakt, de lineaire geleiding is zelf 1.3M breed en dus hou ik nog een beetje ruimte over. Ik ben begonnen met een strook van 1.4M af te tekenen op de houten plaat:


Met een winkelhaak om te zorgen dat ik mooi recht zaag:


Zo die zit


Daarna nog eentje, uit het middelste deel wilde ik de 2 zijkanten halen


Ik had een oude metalen bureautafel die ik mocht gebruiken. Het grootste stuk zou de ondergrond worden.


Ik moest lange stroken precies even breed maken.De handcirkelzaag vond ik niet nauwkeurig genoeg voor dus heb ik daar de tafelzaag voor gepakt. De plaat stak erg uit en heb ik dus een tafeltje ernaast gebouwd:


beter :)


Ik had nu drie stroken, maar ze waren toch niet helemaal gelijk, ik heb ze op elkaar geschroefd.

De bedoeling was om ze in èèn keer precies gelijk te zagen



Met een handvat om de platen goed vast te kunnen houden

Eèn plank was langer, je moet oppassen dat het materiaal niet gaat klemmen tegen de zaag (wat hier dus gebeurd is)


Ter versteviging van het hout had ik een paar hele grote aluminium hoekprofielen,
en had daar de nodige gaten in geboord.

De eerste 2 delen van de koker zaten nu op elkaar:


Met een winkelhaak controleerde ik uiteraard of de boel ook echt haaks was.

Ik had nog wat stroken over waarbij de de koker mooi kon opvullen


Het begint ergens op te lijken zo. :)

Volgende: Photokina 2018 09-'18 Photokina 2018
Volgende: Je eigen CNC (frees) machine deel 4 03-'18 Je eigen CNC (frees) machine deel 4

Reacties


Door Tweakers user Damic, vrijdag 16 maart 2018 22:09

Nice, alleen hier en daar rare verwoordingen (gaten gezaagd in alu? ja dat kan maar dan verwacht ik dat ze groter zijn dan een paar mm), ook hier en daar een letter of een woord te weinig ;)

Door Tweakers user mrc4nl, zaterdag 17 maart 2018 08:41

Damic schreef op vrijdag 16 maart 2018 @ 22:09:
Nice, alleen hier en daar rare verwoordingen (gaten gezaagd in alu? ja dat kan maar dan verwacht ik dat ze groter zijn dan een paar mm), ook hier en daar een letter of een woord te weinig ;)
Ik heb de tekst nog een keer nagelopen en de foutjes eruit gehaald.

Reageren is niet meer mogelijk