The making of a lens

Door mrc4nl op maandag 6 mei 2013 01:03 - Reacties (9)
Categorie: projecten, Views: 2.784

Zo 5 mei heb ik op de vrijmarkt in Annen gelopen op zoek naar een lens, ik heb zelf een Panasonic m4/3 camera maar ik maak veel gebruik van oude lenzen door middel van adapters.

De reden dat ik een lens zocht is dat ik een oude 300mm prime lens heb en dat is een groot ding.Maar de scherpte maar zo-zo en dan heb je nog het formaat en het gewicht van het ding.toen ik over de markt liep viel mijn oog op een tas met Nikon camera's, het leek niet op digitaal, maar wel met autofocus, ik keek verder in de tas en zag een sigma 70-300mm f4-5.6 macro lens liggen. De lens had een manuele diafragma en dat is precies wat ik nodig had voor mn camera. Alles gecheckt, de zoom werkte prima, geen beschadigingen, glas zag er prima uit en de diafragmaring werkte soepel.

Eind goed al goed?

Nee nu begint het verhaal pas echt, ik had wat ik wilde en was van plan terug naar huis te fietsen.Dus fiets opgezocht, maar toen: mmm waar laat ik die lens nu? Ik had geen tas bij mij, en in mn hand is ook niet handig, dan maar achterop de bagagedrager. Twee snelbinders houden de lens wel op zn plaats toch? zo gezegd zo gedaan, nog even controleren of de lens op zn plaats blijft als ik m wat opzij duw, check! het leek allemaal in orde.

Ik ben op de fiets getapt en ben het stoeprandje af gefietst. ik was nog geen 3 meter verder toen ik achter mij iets hoorde vallen. ik keek om en zag daar mn lens op de grond nog een stukje rollen. De lensdop lag ernaast. snel de lens opgepakt voordat er verkeer aankwam. Gelukkig was het glas niet gebroken, en leek de beschadiging aan de buitenkant het enige te zijn.

Making of the lens

Toen ik echter thuiskwam en de lens aandachtig bekeek merkte ik dat er iets loszat. het achterste element schoof heen en weer en bleef niet op zn plek. Het bleek wel mogelijk om fotos te maken maar het was zeer onhandig omdat je de lens eerst moest omkeren(op de kop houden zodat het element naar zn uiterste stand verschoof, er was geen "tussenin"
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120584.JPG

The making of a lens, letterlijk vertaald het maken van een lens. Dat is ook wat ik ga doen, die lens repareren. Daar ben ik vandaag dus ook mee bezig geweest, de hele middag heb ik besteed aan het vakkundig *kuch kuch* demonteren van de lens.

een beginnetje gemaakt
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120589.JPG

http://i1.kym-cdn.com/photos/images/original/000/531/557/a88.jpg
want het probleem zat dien binnenin, verder wezen slopen demonteren:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120591.JPG
het ding onderaan de foto was het ding dat heeen en weer schoof.
Well there is your problem:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120600.JPG
afgebroken.Het element hoort netjes langs de geleiding te schuiven maar valt nu gewoon recht naar beneden:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120594.JPG
ik heb toen met solidworks een model gemaakt van het dopje, door alles op te meten met de shuifmaat:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120604.JPG
uiteindelijk was dit het model:
http://mrc4.nl/meuk/klein/rind.png

wat mij nu te doen staat is 3d printen, op mijn school zijn daar de faciliteiten voor maar erg vervelende docenten die je eerst de papiermolen in willen zien klimmen. via shapeways zou ik 12 euro kwijt zijn voor 3 superkleine dopjes :/ 6 euro verzendkosten natuurlijk.

ik hou jullie op de hoogte, en welterusten iedereen :P

Volgende: The making of a lens, deel 2 05-'13 The making of a lens, deel 2
Volgende: Ledstrip 2.0 08-'12 Ledstrip 2.0

Reacties


Door Tweakers user i-chat, maandag 6 mei 2013 07:29

euhhhh, making off refereerd aan het maken / creëren / scheppen....

het 'maken' dat jij hier bedoeld zou eerder repareren = to fix / re repair zijn...

gewoon om het je even te laten weten, verder, OLIE dom natuurlijk,

ik ben echt geen sadist ofzo, maar ik wensje dagen nee weken (spreekwoordelijke) hoofdpijn toe om met die oplossing te komen, dit was echt zo'n domme zet dat het je wel flink MOET kosten om nog rechtvaardig te zijn... er zijn talloze manieren om aan zakjes tasjes etc te komen, ding in een bundeltje t-shirt of trui rollen werkt ook maar tussen je fietsbinders... phoe ik zou er niet eens over hebben durven bloggen.... de schaamte... ;)

natuurlijk wens ik je veel suc6 met het fixen en hoop op wat leuke plaatjes, ;) we blijven tweakers

Door Tweakers user Hennie-M, maandag 6 mei 2013 08:30

Ik zou het niet zo hard willen zeggen als i-chat maar ik ben het wel met hem eens dat dit wel een hele domme zet was. Als hij niet gevallen was had ie ook beschadigd/kapot kunnen gaan door de trillingen.

Hoeveel had je betaald voor de lens? En hoe groot is de kans dat je voor dat bedrag weer vergelijkbare lens tegenkomt? Is het wel waard om zoveel moeite te steken in zoiets? Begrijp mij niet verkeerd, het is mooi dat je zoiets wil repareren ipv weggooien en doorgaan maar sommige dingen moet je niet willen reparen. Lenzen zijn imho van die dingen. Succes met het stofvrij houden van de lenzen.

Door Tweakers user sypie, maandag 6 mei 2013 08:51

Het gaat niet altijd om kosten en onkosten. Het gaat om "omdat het kan". Een kapotte lens is per definitie al waardeloos. Het enige wat je kunt doen is de boel uit elkaar trekken, kijken wat er mis is en dat proberen te fixen. Wanneer dat lukt én je krijgt de lens weer netjes in elkaar én alles doet het weer dan heb je toch een mooie uitdaging gehad die je niet uit de weg bent gegaan?

Mocht de reparatie niet lukken dan heeft mrc4nl leergeld betaald:
* lenzen repareren kan ik niet
* lenzen achter op de fiets, onder de snelbinder doen helpt niet
* een lens zit lastig in elkaar
* ...

Mrc4nl weet zelf wel wat zijn leergeld op dat moment zal zijn.

Door Tweakers user ChojinZ, maandag 6 mei 2013 08:58

Dude, een lens vast maken op je bagage drager? :X

Maaruh, verwacht niet teveel van de Sigma 70-300. Ding is niet al te scherp. Welke 300mm prime heb je?

Door Tweakers user mrc4nl, maandag 6 mei 2013 09:09

i-chat schreef op maandag 06 mei 2013 @ 07:29:
euhhhh, making off refereerd aan het maken / creëren / scheppen....

het 'maken' dat jij hier bedoeld zou eerder repareren = to fix / re repair zijn...

gewoon om het je even te laten weten, verder, OLIE dom natuurlijk,
Ik heb expres voor die titel gekozen het is dubbelop, en vergeet niet dat ik m helemaal uit elkaar heb gehaald en dus later weer volledig assembleer. Vandaar het "maken" van een lens.Daar komt nog een filmpje van
ik ben echt geen sadist ofzo, maar ik wensje dagen nee weken (spreekwoordelijke) hoofdpijn toe om met die oplossing te komen, dit was echt zo'n domme zet dat het je wel flink MOET kosten om nog rechtvaardig te zijn... er zijn talloze manieren om aan zakjes tasjes etc te komen, ding in een bundeltje t-shirt of trui rollen werkt ook maar tussen je fietsbinders... phoe ik zou er niet eens over hebben durven bloggen.... de schaamte... ;)
Tuurlijk heb ik er van geleerd. Maar ben over het algemeen niet zo zuinig op mn spullen.
Ik heb na het voorval de lens in de binnenzak van mn jas gedaan. Werkte prima. Had ik dat maar eerder gedaan.
natuurlijk wens ik je veel suc6 met het fixen en hoop op wat leuke plaatjes, ;) we blijven tweakers
Daarom doe ik het ook, lekker tweaken, ik heb een modificatie gedaan aan de lens, die zal ik de volgende update behandelen.
Hennie-M schreef op maandag 06 mei 2013 @ 08:30:
Ik zou het niet zo hard willen zeggen als i-chat maar ik ben het wel met hem eens dat dit wel een hele domme zet was. Als hij niet gevallen was had ie ook beschadigd/kapot kunnen gaan door de trillingen.
Ik vind dat je lenzen niet als baby's moet behandelen, een stootje moeten ze tegenkunnen. een val op een stenen ondergrond is natuurlijk wat anders
Hoeveel had je betaald voor de lens? En hoe groot is de kans dat je voor dat bedrag weer vergelijkbare lens tegenkomt?
ik heb m gekocht voor 30 euro. dat is 100 euro goedkoper dan de nieuwprijs
Is het wel waard om zoveel moeite te steken in zoiets? Begrijp mij niet verkeerd, het is mooi dat je zoiets wil repareren ipv weggooien en doorgaan maar sommige dingen moet je niet willen reparen. Lenzen zijn imho van die dingen. Succes met het stofvrij houden van de lenzen.
ik wil tegen lage kosten dat ding weer fixen, als het mij niet lukt jammer dan, maar niet geschoten is altijd mis. het stofvrij houden heeft niet zo zeer mijn prioriteit. de lens hoeft voor mij niet perfect schoon te zijn. fijn stof zie je niet op de foto, grote stofjes wel.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 mei 2013 09:16]


Door Tweakers user sm1ley, maandag 6 mei 2013 09:11

Maak je de lens nu op je bed open?

Door Tweakers user mrc4nl, maandag 6 mei 2013 09:19

sypie schreef op maandag 06 mei 2013 @ 08:51:
Het gaat niet altijd om kosten en onkosten. Het gaat om "omdat het kan". Een kapotte lens is per definitie al waardeloos. Het enige wat je kunt doen is de boel uit elkaar trekken, kijken wat er mis is en dat proberen te fixen. Wanneer dat lukt én je krijgt de lens weer netjes in elkaar én alles doet het weer dan heb je toch een mooie uitdaging gehad die je niet uit de weg bent gegaan?
precies, ik zie het als een uitdaging. dit probleem lijkt goed te verhelpen, als dingen verbogen waren zou ik niet tot poging van reparen over zijn gegaan
ChojinZ schreef op maandag 06 mei 2013 @ 08:58:
Maaruh, verwacht niet teveel van de Sigma 70-300. Ding is niet al te scherp. Welke 300mm prime heb je?
het is ook geen superlens, maar iig een stuk compacter, en leuke marco functiolatiteit.

ik heb een auto-elicar 300mm f4.5, niet slecht maar ik heb m standaard op statief zo groot. ook omdat ik geen stabilisatie heb.
sm1ley schreef op maandag 06 mei 2013 @ 09:11:
Maak je de lens nu op je bed open?
:Y

[Reactie gewijzigd op maandag 6 mei 2013 09:22]


Door Tweakers user bjarky, maandag 6 mei 2013 09:35

Inderdaad beetje jammer dat hij gevallen is, mijn ervaring met mijn nikon lenzen is dat ik daar extreem zuinig op ben (koop ze allemaal nieuw zeg maar)

Desalniettemin Toffe uitdaging. Ik zou het zelf niet kunnen dus ik ben zeer benieuwd of je het opgelost krijgt.

Veel succes en ik ga deze blog volgen :)

Door Tweakers user ChojinZ, maandag 6 mei 2013 10:49

mrc4nl schreef op maandag 06 mei 2013 @ 09:19:
[...]


het is ook geen superlens, maar iig een stuk compacter, en leuke marco functiolatiteit.

ik heb een auto-elicar 300mm f4.5, niet slecht maar ik heb m standaard op statief zo groot. ook omdat ik geen stabilisatie heb.
Dan hoop ik dat je de Sigma gefixed krijgt. Zou wel een leuke vooruitgang zijn. Ennuh, ik ben het volkomen met je eens dat dit een leuke leerschool is voor die 30 euro. :)
Mocht je hem gefixed krijgen, dan willen we in het volgende blog natuurlijk wel wat pics zien! :Y)

Ooit een keer zelf een kapotte 18-55VR nikkor kitlens uit elkaar gehaald. Wat mij toen verbaasde was de opbouw. Die stelde echt geen ruk voor. En het VR mechanisme was ook rete eenvoudig (ondanks dat het wel goed werkt).

Reageren is niet meer mogelijk