The making of a lens, deel 3

Door mrc4nl op vrijdag 17 mei 2013 15:02 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.557

Deel 3 van de serie, Vandaag had ik eerder dan verwacht een pakketje van Shapeways binnen *O*
Wat uiteraard betekende dat ik mijn lens in elkaar kon gaan zetten :)

Wat er nog aan vooraf ging

Ik heb MA 6 mei dus het 3d model naar shapeways geüpload en besteld (3x). In de middag daarop keek naar de voortgang van mijn order, en die bleek geannuleerd te zijn. Raar, want ik had m niet geannuleerd. Veder had ik geen mail ontvangen, ik wist niet wat er aan de hand was.Er zat niet anders op dan om het nog een keer te bestellen.
Even was ik "bang" dat ik weer 12 euro moest overmaken, maar ik had het bedrag van de vorige order tegoed gekregen op mn Shapeways account. Ik hoefde dus niets extra's te betalen. De order was geplaatst en ik kijk in mn mailbox: hé een mailtje dat mn eerste order niet geprint kon worden.Met text en uitleg waarom.


Kort verhaal:De wanddikte was te klein voor het gekozen materiaal.


Ik heb toen nog eens de originele dopjes opgemeten en vergeleken met de maten in het 3d teken programma. De diktes van het model waren kleiner dan in werkelijkheid. Ik heb toen mn hele model aangepast, alle wanddiktes naar minimaal 0.7mm veranderd, wat blijkbaar bij de kapotte dopjes waren de wantdikts in het echt ook zo.
Wat dat betreft ben ik blij met Shapeways, en niet dat ik een verkeerd/slecht model zou krijgen. Een 2e aanpassing is dat ik het hele model naderhand ook nog gedraaid (het lag eerst op zn kant) Daarna dus weer uploaden naar Shapeways en bestellen. Vanwege het extra materiaal moet ik wel een whopping 9 eurocent extra betalen :+

Zo gezegd zo gedaan, in de dagen daarna was het een tijdje stil. Totdat ik Di 14 Mei opeens een mailtje van UPS zag ,met de info dat mn pakketje klaar was om verstuurd te worden.*O* Naar verwachting zou hij de volgende dag zou bezorgd worden 8) Dus eerder dan de voorspelde datum ( de 17e)


Eergisteren (het is immers nu al vrijdag ;) stopte er een UPS busje voor de deur. De koerier had een dun pakketje voor mij:

http://tweakers.net/ext/f/i7I6SpBZifrA8JQUAEPNSKaP/full.jpg


Demontage

Aangezien ik de lens tijdelijk weer in elkaar had geschroefd moest hij eerst weer uit elkaar om bij het midden te komen zodat ik het ontbrekende element er weer in kon plaatsen.

Ik heb weinig foto's maar hield wel de hele tijd mn camera op mij gericht ;)
Hier kan je de demontage zien (3x versneld om het leuk te houden ;) )

kleine blunder toen ik zag dat ik mn naam niet goed gespeld had ik was de "c" vergeten
maar ik ga niet nog langer uitstellen

Assemblage

En hier de video van het "maken"(=assembleren) van de lens ;)Hier een vergelijking met mn andere 300mm lens, nogal een verschil in grootte en gewicht.
Maar ook minimale focusafstand , die was bij de grote lens was minimaal 5 meter, de sigma heeft een minimale focusafstand van 1,5meter.
(tot 0.95 meter in macro stand)

En natuurlijk ook wat video geschoten.
Eerst met mn normale 14mm lens (=35mm eqv 28mm ,vanwege de 2x cropfactor)

En dan de sigma: (Op 300mm heb ik dus een enorme 600mm eqv. brandpuntsafstand :D)

Het diafragma klikt niet meer vandaar dat ik traploos de belichting kan instellen. Dat moet ik handmatig doen, de camera doet niets.

Volgende: Meeting utrecht 06-'13 Meeting utrecht
Volgende: The making of a lens, deel 2 05-'13 The making of a lens, deel 2

Reacties


Door Tweakers user sm1ley, vrijdag 17 mei 2013 15:16

Knap hoor. Toen ik je foto's van de eerste keer zag dat je 'm bed op uit elkaar haalde, had ik niet gedacht dat 't iets zou worden. Maar alle onderdeeltjes zitten er weer in :).

De Shapeway dopjes zien er wat smoezelig uit, maar ze zijn wel een beetje stevig?

Door Tweakers user mrc4nl, vrijdag 17 mei 2013 15:24

sm1ley schreef op vrijdag 17 mei 2013 @ 15:16:
Knap hoor. Toen ik je foto's van de eerste keer zag dat je 'm bed op uit elkaar haalde, had ik niet gedacht dat 't iets zou worden. Maar alle onderdeeltjes zitten er weer in :).

De Shapeway dopjes zien er wat smoezelig uit, maar ze zijn wel een beetje stevig?
Ik heb wel dat schroefjes en electrishe meuk overgehouden en tevens zal de CPU niet werken op Nikon body's (contacten zitten los) Maar ach, die heb ik toch niet nodig voor MF. Er zit wel een aansluiting voor focusmotor geen idee of dat wel werkt op een Nikon pro body.

De shapway dopjes missen wel wat detail, maar ze zijn stevig. en ze doen hun werk prima.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 mei 2013 15:45]


Door Tweakers user Len, vrijdag 17 mei 2013 17:15

Zie ik nu een vlekje rechts langs de zijkant in het midden?

:)

(bij het laatste filmpje)

Door Tweakers user mrc4nl, vrijdag 17 mei 2013 17:19

Len schreef op vrijdag 17 mei 2013 @ 17:15:
Zie ik nu een vlekje rechts langs de zijkant in het midden?

:)

(bij het laatste filmpje)
Zou best kunnen dat het een stofje is, t kan in de lens zitten maar ook net zo goed op de sensor. De laatste is geschoten op f11 en dan valt zo iets veel meer op dan wide open

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 mei 2013 17:24]


Door Tweakers user Damic, vrijdag 17 mei 2013 21:35

Shapeways, wat een grapjassen: "Fragile Handle with care" als dat breekt heb je grotere problemen.

Had vandaag ook zo een pakje, 4 ATmega16A in een pakje, ik maar voelen, tjien leeg pakje?? Doen het open ha een zakje met 4 mcu's in die echt niet dik of groot zijn (ter vergelijking: 1tje is even groot als de nagel van een wijsvinger).

Altijd leuk zo van die herstellingen. Kost meestal minder dan een volledig nieuwe of op te sturen naar de fabrikant.

Door Tweakers user _ferry_, zondag 19 mei 2013 16:41

Mooi gefixt :) Zie de blog nu pas, anders had ik je eerder de suggestie kunnen geven: op de draaibank is zoiets ook wel te maken. Alhoewel dat waarschijnlijk kostbaarder is dan die 12€. IVM de tijd die iemand nodig heeft om het te maken op de draaibank.

Reageren is niet meer mogelijk