nieuws info en aankondingingen over mn projecten

Je eigen CNC (frees) machine deel 1

Door mrc4nl op zaterdag 13 januari 2018 21:45 - Reacties (19)
Categorie: projecten, Views: 17.021


Een tijd terug ben ik begonnen het het bouwen van mijn eigen CNC freesmachine.Een 3D printer bouwen zou natuurlijk ook gaaf zijn, maar daar zijn er al genoeg van te koop, en de afmetingen van de producten die je kan maken vind ik tegenvallen.Mijn machine zou geen standaard hobymachientje worden. Ik wilde het groots aanpakken een heuse machine waar je objecten van meer dan een meter kan frezen.

Maarja, waar begin je dan? ik heb een hoop informatie opgedaan bij het bouwen van mijn machine en wil dit graag met jullie delen.


Het moet kunnen bewegen

Een CNC machine moet zich kunnen positioneren op de coördinaten die je ingeeft. Die beweging moet zich plaatsvinden over assen. In totaal zijn 6 assen mogelijk, 3 lineaire en 3 rotaties.


Voor de meeste cnc freesmachines zijn 3 assen de basis. Die kun je uitbreiden met 2 extra rotatieassen om een 5 assige machine te krijgen.Met 5 kun je (bijna) alle mogelijke vormen frezen,een 6e as is vaak niet nodig.Om de machine in beweging te krijgen zijn er motoren nodig, en een overbrenging. Dit zijn de meest gebruikte overbrengingen om rotatie om te zetten in een lineaire beweging:

Trapeziumdraad en moer.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Acme_thread.jpg/1200px-Acme_thread.jpg
Trapeziumdraad lijkt heel erg op normaal schroefdraad (M10 M12 etc), maar is bedoeld voor lineare beweging. Het verschil zit erin dat het wat breder is dan gewoon schroefdraad en dus sterker. Net als gewoon schroefdraad moet er een beetje speling inzitten, anders zou hij erg stroef draaien, en heel snel slijten. Trapeziumdraad is vrij makkelijk te maken, en dus een goedkope oplossing.
Een ander sterk punt van trapeziumdraad is dat het ook heel veel kracht kan overbrengen.
Je ziet ze terug in ouderwetse draaibanken bijvoorbeeld. Maar ook een bankschroef is een mooi voorbeeld.


kogelomloop spindel met moer
https://static.vdhbv.nl/images/11245_large.jpg
Een kogelomloop is een verbeterde versie van het trapeziumdraad,hij verschilt van vorm. In plaats van een trapezium is de uitsparing rond en de moer zit niet direct op het draad maar de kracht wordt door kogeltjes overgebracht. Die kogeltjes circuleren binnenin de moer zoals hier te zien is.
https://i.makeagif.com/media/9-20-2015/Jl9Kbq.gif


Net als bij een kogellager hebben de kogeltjes een voorspanning. Ze drukken altijd met een bepaalde kracht op het materiaal. Het voordeel hiervan is dat je bijna geen speling hebt, maar het toch soepel rolt. Een kogelomloop is wel vrij duur, omdat hij speciaal geslepen moet worden (bij de varianten met een nauwkeurige tolerantie), en ook de moer is door de kogelomloop natuurlijk een stuk duurder om te maken dan een trapezium moer, waar je alleen even een gat in moet tappen.

Kogelomloopspindels kunnen behoorlijk hoge snelheden halen, zolang er maar goede smering is.Je kan kogelomloopspindels in verschillende tolerantieklasses krijgen. De tolerantie is de afwijking in de lengterichting. Hoe kleiner het getal van de klasse hoe nauwkeuriger. Over een lengte van 500mm mag een C5 klasse 30 micron(0.03mm) afwijken
een C3 klasse 16 micron (0.02)mm afwijken en een C1 klasse 9 micron (0.01) afwijken

Bron:https://tech.thk.com/en/products/pdf/en_a15_011.pdf

De behaalde positie tolerantie hangt natuurlijk niet alleen af van de spindel. Maar ook van de bevestiging van de spindel (als hij doorbuigt verandert de lengte ook) en de speling in je motor.
Voor mij is een C5 spindel al precies genoeg omdat ik geen fijn werk wil frezen. Maar ik heb andere eisen dan iemand die er horloges mee wil maken ;)


Tandheugel

Net als bij trapeziumdraad heb je wel een beetje speling. Het grote voordeel van een tandheugel is dat je makkelijk extra lengte toevoegt, en niets hoeft te vervangen. Handig als je in de toekomst wil upgraden.Waar je wel even mee moet opletten is dat de motor mee moet bewegen, en de tandwielen het liefst met een beetje kracht op elkaar gehouden moeten worden om de speling te reduceren.


Getande riem.
Getande riemen zijn populair in voor positioneertafels en printers. Ze zijn licht en kunnen zeer hoge snelheden aan.Echter zijn ze minder geschikt om zware voorwerpen te accelereren, dan komt er erg veel kracht op de riem te staan. Daarnaast hebben getande riemen geen smering nodig, en zijn daardoor minder gevoelig voor stof en vuil.

Geleiding

Je hebt per as een geleiding nodig om de bewegende delen netjes te kunnen ondersteunen, zodat ze alleen kunnen bewegen in één richting, zonder stroef te lopen.een goede geleiding hoort ook niet door te buigen.

SBR rail en blok


SBR rails zijn geharde rails en een loopwagentje met kogelomloop. de kogels zitten in een plastic huls. dus heel precies zijn ze niet.
Hiwin lineare geleiding

Hiwin is een Amerikaans merk en maakt lineare geleiding met kogelomloop die zeer betaalbaar zijn.
Ook heb je met dit type rail en wagentje een vrij lage inbouwhoogte, je kan een zeer compact bouwen.
Dan moet je er wel voor zorgen dat je omloopspindel niet in de weg zit, want die zijn hoger. Dus dan moet een slimme constructie verzinnen.
Igus drylin lineare geleiding
Igus maakt geen gebruik van kogeloloop, maar van glijlagers. Glijlagers hebben het voordeel dat ze niet gevoelig zijn voor stof en spanen.
Andere merken
Hetzelfde principe als de Hiwin geleiding, maar dan een duurdere uitvoering. Denk aan Bosch Rexroth, IKO,SKF. ZOn beetje elke lagerfabrikant maakt wel een lineaire geleiding.Typen motoren

Ik wist vanuit mijn opleiding werktuigbouwkunde een beetje wat af van motoren, maar ik heb mij op internet er wat meer in verdiept, er zijn namelijk een hoop typen motoren in omloop.Elke motor heeft zijn voor en nadelen, dus welke was nou geschikt voor mij?
  • DC motor
  • Stappenmotor
  • Servomotor
  • Lineaire "motor"

DC motor
Een DC motor is gewoon de goede oude elektromotor.De snelheid is afhankelijk van de spanning die je erop gooit,en de polariteit bepaald de draairichting.Een nadeel is dat de positie niet nauwkeurig is, er is geen feedback. Het precieze het aantal omwentelingen regelen is dus moeilijk. Dit type motor wordt ook weinig gebuikt voor positioneerdoeleinden , dus ik ga er ook niet zo diep op in.


Stappenmotor

Een stappenmotor is uniek omdat hij zonder feedback toch nauwkeurig gepositioneerd kan worden. Het principe van de stappenmotor werkt door middel van een aantal spoelen, die als ze in de juiste volgorde geactiveerd worden en motor kunnen laten draaien. Elke keer verspringt de motor een beetje, hij maakt een "stap" Bij elke stap draait de as een paar graden en blijft in die positie tot je de motor de opdracht weer een stap te maken. Met de hand een stappenmotor draaien gaat zwaar. Je hebt veel kracht nodig om de as te laten draaien. En voordeel is datje hierdoor een vrij hoge "holding toque" hebt. Een nadeel hiervan is dat ze vrij veel geluid maken, wat inherent is aan het maken van de stappen door de spoelen.

Om de motor te kunnen laten draaien heb je een speciale aansturing nodig die de commando's omzet in beweging. Gewoon stroom aansluiten zonder speciale aansturing gaat niet werken. De motor draait alleen door wisselend spanningsveld. Met een constante stroom voorkom je juist beweging (en je hebt de kans dat je anders je spoelen doorbrand)

Door meerdere spoelen tegelijk aan te sturen zijn "tussenstappen" mogelijk, dit wordt microstepping genoemd. Hierdoor kan je motor ook gedeeltes van een stap maken (1/2, 1/4 1/16 enz) en dus meer stappen per omwenteling kunnen maken,= meer resolutie. Maar de accuratie gaat wel iets achteruit. Blindelings de hoogste microstepping instellen is niet aan te raden, het is belangrijk om de de optimale aantal te vinden, waarin je een mooie balans hebt tussen resolutie en toch een hoge accuratie. Een ander nadeel is dat je kracht verliest met hogere microstepping.

Net zoals de meeste elektromotor heeft een stappenmotor zijn meeste koppel bij stilstand, echter hoe sneller hij draait hoe minder koppel hij tot zijn beschikking heeft.

Hier een curve van een 1.2NM motor:

Dit lijkt nog mee te vallen maar met 1500 toeren ben je al de helft van de koppel kwijt. Helaas helpt een zwaardere motor ook niet veel:

Let wel even op dat de Y as een andere schaal heeft, maar je ziet dat dit effect met een zwaardere motor nog veel sterker is.Bij 1000 toeren hou je nog maar zon 30% over.Maar gelukkig hoeft een motor ook vaak niet zo snel te draaien. Als je met 2500mm/minuut aan het frezen wil (wat al behoorlijk rap is voor een hobby machine) hoeft de motor met een gemiddelde omloop slechts 600 toeren te maken, en dan heeft hij nagenoeg al zn koppel tot zijn beschikking :) En voor de snelle verplaatsingen is niet veel kracht nodig. Alleen om de massa in beweging te brengen.


lineaire motor

Een lineaire motor heeft geen as die draait, maar zet elektriciteit direct om in een horizontale beweging. (niet te verwarren met een lineaire actuator) Het werkt met een aantal spoelen in de slede, en in de baan zelf zitten afwisselend geplaatste magneten. Het principe lijkt erg op Maglev, die je misschien kent als (super)hogesnelheidstrein.

Het mooie van een lineaire motor is de directe aandrijving, je veel speling kunt opvangen omdat je minder componenten nodig hebt die tussen je motor en werkstuk zitten zoals een omloopspindel of tandheugel. En in veel lineaire motoren zit ook al geleiding geïntegreerd voor een compact geheel. Een omloopspindel neemt veel ruimte in en moet afgeschermd worden tegen stof (en vooral metaaldeeltjes) Lineaire motoren worden veel in de industrie ingezet om repetitieve horizontale bewegingen te kunnen maken, deze motoren kunnen zeer snel accelereren en hebben een uiterst hoge positioneernauwkeurigheid. Een nadeel is wel de stevige prijs.


Servomotor

Een servomotor is een uitbreiding op een gewone een (3 fasen) AC of DC motor. Je komt ze veel tegen in de industrie. Hij heeft naast de motor ook een encoder. De encoder zit meestal ingebouwd. Normaal zou hij ongecontroleerd rondjes draaien, maar met deze encoder krijgt de aansturing feedback over de positie en snelheid van een motor om zo een "closed loop" te krijgen. Hiermee kan je nauwkeurig de positie regelen, en krijg je ook foutcorrectie: De aansturing weet waar de positie van de motor is, en vergelijkt die met waar de positie zou moeten zijn. De Aansturing van een servomotor is ook geavanceerder dan een stappenmotor, en kan meer types accepteren dan alleen stap/richting.De voordelen ten opzicht van een stappenmotor is meer koppel op hoge snelheid, geen verloren stappen, en ze zijn stiller.

Als laatst kan je met de feedback minder of meer stroom naar de motoren sturen als je ziet dat het (niet) nodig is.Dus minder stroom als de motor niet belast word, wat een energiebesparing oplevert en de motor zelf ook koeler blijft. En extra stroom als de motor opeens harder moet werken, bijvoorbeeld als in stilstand de last juist de motor probeert in beweging te brengen.
Wel is hebben servo's een kleinere "holding torque" dan vergelijkbare stappenmotoren.


Genoeg te koop.

In mijn zoektocht ben ik een hoop motoren tegengekomen die de taak in mijn cnc machine prima zou kunnen vervullen.

Gewone stappenmotor


De gewone stappenmotor is verkrijgbaar in veel sterktes en formaten.Bekendste formaten zijn NEMA 17 NEMA 23 En NEMA 34.De prijs varieert dan ook sterk. Voor een 2NM model betaal je zo'n 30 euro., daarbij komt nog 45 euro voor een controller.

Servomotor

Er zijn verschillende servomotoren te koop die onderling sterk verschillen. Zo heb je industriële servo's van Mitsubishi of Siemens, maar die zijn duur om hobbymatig te gebruiken. Een Mitsubitshi servo motor van 200 watt (Max koppel 2NM) kost zon 560 euro,daar komt nog 775 euro bij voor de controller. Dat is al meer dan 1300 euro en dan heb je nog niet eens de kabels om de boel aan te sluiten.

Veel interessanter zijn deze minder bekende servosystemen, die een concurrerende prijs hebben:
Leadshine Hybrid stepper

Leadshine zit tussen een stepper en een servo in.Hij heeft wel een encoder, maar die is "slechts" 1000posities/omwenteling. Hij is wat simpel vergelijken met een echte servo, maar bied toch servo prestaties en is geluidsarm. Leadshine is vooral prijstechnisch zeer interessant. Zeker als je op Aliexpress zoekt. (grijze inport) Die modellen zijn bedoeld voor de Chinese markt, maar werken ook prima in europa ;) Prijs is zo'n 135 euro voor een motor met controller, exclusief verzend en importkosten.
Teknic Clearpath servo

De clearpath is een volwaardige servomotor. met alle toeters en bellen die je van een servo mag verwachten (en meer) Je kan de parameters makkelijk veranderen door m via usb aan te sluiten op de PC. De Clearpath servo van Teknic is een alles in èèn oplossing. De aansturing zit in de motor verwerkt wat weer een kabel scheelt. Je hebt geen apart kastje meer nodig.Er zijn verschillende modellen, die verschillen in kracht. Voor 157$ heb je het instapmodel met 1.6N. Gratis verzonden. maar de importkosten moet je nog wel zelf betalen.


Odriverobotics - Odrive

Odrive is nog in ontwikkeling, maar is al wel te koop.De Odrive is eigenlijk allleen de aansturing. Je mag zelf bepalen welke motor je eraan koppeld. Odrive werkt met brushless DC motoren. (bekend uit RC wagens en vliegtuigjes) Een sterk punt van Odrive is dat je vrij krachtige motoren kunt kopen die relatief goedkoop zijn.
Niet zozeer qua koppel maar wel qua vermogen. Een beetje motor kan al 1200 Watt aan, en dat ook nog eens in een zeer compacte behuizing!

De aansturing zelf kost 119$.
De standaard motor en encoder kost je 69$, maar wil je wat sterkers kan dan heb zon 42 euro l een 4NM/190KV motor.
(Note: KV staat voor het aantal toeren per volt, ze werken op maximaal 48V)

Als je een andere motor kiest, bedenk dan wel dat je een manier nodig hebt om de encoder aan je motor vast te maken, een motor met een as aan beidde kanten is dan wel handig.Slot
Ik heb zelf voor de Leadshine gekozen ik lees er veel goede verhalen over. Ik wilde toch graag een closed loop hebben, en ik vond de Clearpath net ietsjes te duur.
in mijn volgende blog zullen er wat basiscomponenten ook echt binnen zijn, en kan ik er inhoudelijk wat meer over vertellen. Ik ben best lang met deze blog bezig geweest en kan niet meer de motivatie vinden om nog uitgebreider in te gaan op wat er zoal te koop is: Ik wil juist graag laten zien wat ik zelf heb gekocht, en wat ik allemaal heb moeten doen om tot een werkende machine te komen. Want ik heb geen bouwpakket. Alles is zelf bedacht. het hele bouwprocies wil ik nog documenteren, want ik loop aardig achter. Nu in 2018 zit de machine al helemaal in elkaar, en werkt. (nog wel met een paar knelpunten)

The making of a lens

Door mrc4nl op maandag 6 mei 2013 01:03 - Reacties (9)
Categorie: projecten, Views: 3.106

Zo 5 mei heb ik op de vrijmarkt in Annen gelopen op zoek naar een lens, ik heb zelf een Panasonic m4/3 camera maar ik maak veel gebruik van oude lenzen door middel van adapters.

De reden dat ik een lens zocht is dat ik een oude 300mm prime lens heb en dat is een groot ding.Maar de scherpte maar zo-zo en dan heb je nog het formaat en het gewicht van het ding.toen ik over de markt liep viel mijn oog op een tas met Nikon camera's, het leek niet op digitaal, maar wel met autofocus, ik keek verder in de tas en zag een sigma 70-300mm f4-5.6 macro lens liggen. De lens had een manuele diafragma en dat is precies wat ik nodig had voor mn camera. Alles gecheckt, de zoom werkte prima, geen beschadigingen, glas zag er prima uit en de diafragmaring werkte soepel.

Eind goed al goed?

Nee nu begint het verhaal pas echt, ik had wat ik wilde en was van plan terug naar huis te fietsen.Dus fiets opgezocht, maar toen: mmm waar laat ik die lens nu? Ik had geen tas bij mij, en in mn hand is ook niet handig, dan maar achterop de bagagedrager. Twee snelbinders houden de lens wel op zn plaats toch? zo gezegd zo gedaan, nog even controleren of de lens op zn plaats blijft als ik m wat opzij duw, check! het leek allemaal in orde.

Ik ben op de fiets getapt en ben het stoeprandje af gefietst. ik was nog geen 3 meter verder toen ik achter mij iets hoorde vallen. ik keek om en zag daar mn lens op de grond nog een stukje rollen. De lensdop lag ernaast. snel de lens opgepakt voordat er verkeer aankwam. Gelukkig was het glas niet gebroken, en leek de beschadiging aan de buitenkant het enige te zijn.

Making of the lens

Toen ik echter thuiskwam en de lens aandachtig bekeek merkte ik dat er iets loszat. het achterste element schoof heen en weer en bleef niet op zn plek. Het bleek wel mogelijk om fotos te maken maar het was zeer onhandig omdat je de lens eerst moest omkeren(op de kop houden zodat het element naar zn uiterste stand verschoof, er was geen "tussenin"
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120584.JPG

The making of a lens, letterlijk vertaald het maken van een lens. Dat is ook wat ik ga doen, die lens repareren. Daar ben ik vandaag dus ook mee bezig geweest, de hele middag heb ik besteed aan het vakkundig *kuch kuch* demonteren van de lens.

een beginnetje gemaakt
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120589.JPG

http://i1.kym-cdn.com/photos/images/original/000/531/557/a88.jpg
want het probleem zat dien binnenin, verder wezen slopen demonteren:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120591.JPG
het ding onderaan de foto was het ding dat heeen en weer schoof.
Well there is your problem:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120600.JPG
afgebroken.Het element hoort netjes langs de geleiding te schuiven maar valt nu gewoon recht naar beneden:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120594.JPG
ik heb toen met solidworks een model gemaakt van het dopje, door alles op te meten met de shuifmaat:
http://mrc4.nl/meuk/klein/P1120604.JPG
uiteindelijk was dit het model:
http://mrc4.nl/meuk/klein/rind.png

wat mij nu te doen staat is 3d printen, op mijn school zijn daar de faciliteiten voor maar erg vervelende docenten die je eerst de papiermolen in willen zien klimmen. via shapeways zou ik 12 euro kwijt zijn voor 3 superkleine dopjes :/ 6 euro verzendkosten natuurlijk.

ik hou jullie op de hoogte, en welterusten iedereen :P

Ledstrip 2.0

Door mrc4nl op maandag 6 augustus 2012 01:39 - Reacties (21)
Categorie: projecten, Views: 6.237

Ledstrips 2.0

de techniek staat niet stil, ledstrips bestaan al geruime tijd, en worden populairder voor verlichting, vaak gebruikt voor kleuraccenten in auto’s en steeds meer in pc’s/casemods.

Met de meest simpele uitvoering hebben alle leds dezelfde kleur en is alleen de helderheid aan te passen door het verlagen van het voltage.

De duurdere uitvoeringen zijn verkrijgbaar met rgb leds en hebben 3 kanalen (voor elke kleur 1)Als je de uitvoer regelt met een controller, kan je leuke kleurenwisselingen mogelijk maken en elke denkbare kleur weergeven.Dit filmpje geeft wel een duidelijke indruk


Met dit soort strips kan je alles een egale kleur geven, dat is mooi voor accenturing van een voorwerp, maar het kan nog beter:adresseerbare ledstripsBeter bekend bekend onder de namen: dream color, digital ledstrips, en digital adressable ledstrips.Op deze ledstrips zitten controllers die elke led afzonderlijk kunnen aansturen,
waardoor de mogelijkheden oneindig zijn.

Ik heb zelf zo’n ledstrip gekocht, en aangesloten op een apart gekochte controller.
De mogelijkheden worden beperkt met zo’n controller maar geeft wel een indruk waar voor leuke effecten je ermee kan maken, ik ben nl wel van plan om een arduino er op aan te sluiten die ik zelf programmeer, maar das voor later.


NB Ik heb zelf niet geknipt in de opname, zal volgende keer wel een betere video maken,
Natuurlijk ga ik deze ook toepassen in mijn casebuild, k zal proberen er geen kermis van te maken :P

De voorbereidingen voor een casebuild deel II

Door mrc4nl op zondag 15 juli 2012 17:30 - Reacties (3)
Categorie: projecten, Views: 3.356

De voorbereidingen voor een casebuild.

In de vorige post kon je lezen over het ontwerp en hoe het tot stand is gekomen,
In deze post wil ik wat gaan vertellen over het maken van een proefopstelling.

Bij mijn vorige casebuild had ik belangrijke kennis en ervaring op gedaan:
de 1e keer is nooit perfect. Het is proefondervindelijk een oplossing vinden, je bedenkt wat je wil maken, dan hoe je het wil maken, en tenslotte voer je het uit. Tijdens het uitvoeren kom je problemen tegen waar je geen rekening mee gehouden had, en zal die moeten oplossen.Zo als het spreekwoord luidt: voorkomen is beter dan genezen.Als je gaat evalueren zul je dus methoden bedenken hoe het beter kon, en de volgende keer zul je het dus anders doen.

Wat heeft dit alles nou te maken met de nieuwe casebuild?
Dat is niet zo moeilijk, als ik eerst een prototype maak, zal ik dus tegen problemen aanlopen, die ik bij het maken van de “echte” case kan vermijden.

(Ik maak gebruik van mn eigen site, het kan zijn dat die onder hevige load komt te staan en de plaatjes niet lekker laden)

De theorie in praktijk:
Ik heb de afgelopen dagen geprobeerd dit onderdeel te maken:
http://mrc4.nl/klein/la%20render.JPG
Het is een paneel voor èèn van de laden, de moeilijkheid zit m in de gebogen vormen.
hier beter te zien:
http://mrc4.nl/klein/bovenkant.JPG
Het makkelijkste is om een mal te maken die precies de buitenste radius heeft, en de dmv lamineren de plaat hout in zn nieuwe vaste vorm te krijgen.

Het maken van de mal was al een uitdaging op zich, 2 radiussen die op èèn punt een vloeiend in elkaar overlopen. Ik kon niet meteen de radius in de mallen frezen, omdat ik dan teveel materiaal zou weghalen:
http://mrc4.nl/klein/mal.png

Ik moet dus eerst het onderste hulpstuk maken, zodat ik de contour kon volgen om de 5 dwarsbalken(de mal) te frezen.

Maar dan ben ik er nog niet, zo’n grote radius frezen doe je niet uit losse hand, en met passer een hulplijn tekenen zou geen mooi resultaat geven. Ik moest dus een soort passer maken waar ik de freesmachine op kon zetten, en dan de grootste radius maken.

Om te beginnen had ik een lange plank nodig, helaas zijn de meeste platen <225 cm lang dus ik most er 2 aan elkaar maken.
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000635.JPG
Dan een lange lijn tekenen:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000639.JPG
en 2 gaten maken, 1 voor de frees en 1 voor het middelpunt van de radius

Losschroeven:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000641.JPG
En met de kolomboor een gat maken
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000643.JPG
Alles op zn plaats is vastgeschroefd
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000665.JPG

Frezen:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000663.JPG
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000666.JPG

Nu de kleinere radius
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000670.JPG
Hé wacht! Heb ik nou ook rekening gehouden met de radiuscorrectie?
De radius had ik 6mm kleiner gemaakt ter compensatie, maar is dat genoeg….
Http://mrc4.nl/test.php?image=P1000670.JPG
O jee, jammer dan, ik hou de huidige radius aan, gewoon doorgaan.
ervoor zogen dat ik niet te ver ga met de freesmachine:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000679.JPG

Resultaat:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000684.JPG
Best netjes, nu de mallen frezen:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000696.JPG
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000700.JPG
x6
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000714.JPG

Na zo’n dag zit je onder het stof:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000710.JPG
Opschuren
http://mrc4.nl/test.php?image=P1000729.JPG
De mal in elkaar zetten, een latje ertussen zodat ze precies parallel komen te staan, het helpt ook om netjes voor te boren(mdf/spaanplaat scheuren snel)
http://mrc4.nl/test.php?image=P1010031.JPG
Http://mrc4.nl/test.php?image=P1010034.JPG

Nu kon ik de 2 platen die gelamineerd moesten worden gaan zagen, ze zijn van buigtriplex  , wel duur spul :X
http://mrc4.nl/test.php?image=P1010035.JPG
Voordat ik ze op elkaar lijm eerst eens de procedure nalopen, hoe klem ik die plaat vast op de mal
http://mrc4.nl/test.php?image=P1010040.JPG
Problem detected, ik kan natuurlijk nooit die lijmtang gebruiken als de vlakken niet parallel lopen.
Http://mrc4.nl/test.php?image=P1010042.JPG
Fixed,ik geloof het nu wel, lijmen die hap!
Http://mrc4.nl/test.php?image=P1010050.JPG
http://mrc4.nl/test.php?image=P1010051.JPG
Na het een nachtje te hebben laten drogen:
http://mrc4.nl/test.php?image=P1010065.JPG

Das best netjes :) de echte la wordt natuurlijk beter ;)

De voorbereidingen voor een casebuild

Door mrc4nl op zaterdag 7 juli 2012 09:39 - Reacties (4)
Categorie: projecten, Views: 3.383

Hallo allemaal, mocht je mijn sig ontgaan zijn, ik ben al een tijdje bezig met het voorbereiden van mn casebuild.

De beginfase

waar is het allemaal begonnen,ik was al langer ontevreden over mn vorige casebuild:

http://img856.imageshack.us/img856/15/imag0730.jpg

Hij ziet er wel grappig uit, maar de afwerking is slecht, geen frontpanel, er was iets mis met het 12v circuit voor de leds & ventilatoren, waardoor er te weinig airflow is en ik mn kastdeur moet openen. Kortom: ik had mn geld beter in een andere case kunnen steken dan in het bouwen van dat ding.

Het kwam in een stroomversnelling door de build van de l3p’s desk door peter brands , die op zijn beurt weer was geinpireerd door het werk van paslis(pascal).
Heeft ertoe geleid dat ik ook een desk wilde maken.Ik wilde ik geen copycat zijn en m 1:1 namaken, ik wilde zelf iets ontwerpen wat voldeed aan mijn eisen, hiervoor is het handig om de huidige situatie te bekijken:
http://mrc4.nl/klein/P1000631.JPG

De foto is wel een extreem geval, maar zo ziet mn burau er wel het grootste gedeelte van de tijd eruit: Vol en rommelig, ook zwerven er cd’s en dvd’s rond zonder hoesjes wat ze hebben geen plaats. Dat moest dus anders.

Het ontwerp

Ik ben begonnen met ontwerpen in google's ketchup:
http://mrc4.nl/klein/skup.jpg


Sketchup is leuk om te schetsen maar het is te beperkt voor massieve vormen,
toen ben ik bezig gegaan met NX5, het geheel is in een paar parts gemaakt, en alle maten zijn overgenomen van sketchup.
De desk zweeft niet maar steunt op de grond, verder is er ook veel opbergruimte omdat er 6 laden in zitten(3 aan elke kant) die zullen oa gebruikt worden voor het opbergen van optische media.

http://mrc4.nl/klein/model4.JPG

Hoewel nx5 een volwaardig cad/cam programma is, werkte het niet goed op mijn laptop, en heb ik het maar verwijderd,tevens mistte er een hoop, en moest ik eigenlijk ieder onderdeel opnieuw tekenen, om wat ervaring op de doen heb ik dit gedaan met solidworks.

Een vroeg ontwerp:
http://mrc4.nl/klein/render1.JPG


ik heb wat met de maten gespeeld, er moest ruimte zijn voor zowel mn moederbord als mn benen. de hoogte en diepte zijn aangepast. er missen een hoop details zoals het gat in het bureaublad.
ook volgen alle gebogen vormen precies dezelfde lijn zodat die niet verschillen
wat later had ik èèn geheel
http://mrc4.nl/klein/render2.JPG
Huidige fase:
http://mrc4.nl/klein/render3.JPG

Dit alles onder èèn voorwaarde: het halen van mijn propedeuse WTB,
ik zit in het 2e jaar met nog èèn vak dat afgerond moest worden: dynamica.
Ik had 2 kansen dit jaar, en èèn speciale 3e kans omdat het laatste vak was.
Als ik het niet haalde moest ik stoppen met de opleiding en was 2 jaar studiefinanciering weggegooid.
Gelukkig kreeg ik vrijdag een mailtje met dat de herkansing voor dynamica gelukt was met een 5.9

Ik kan dus door naar het volgende jaar, en beginnen met mn build.

Het ontwerp is nog lang niet af maar ik hou nu vast aan de buitenmaten, want die is “zo goed als af” in de volgende blogpost zal ik andere voorbereidingen laten zien, dit maal in de werkplaats.